Cigarete švercovala i vojska!

Tek treba da se razjasni ko je sve u Srbiji tokom protekle decenije i po švercovao cigarete. Milorad Ulemek Legija otkriva da štošta zna o nekim ključnim figurama kako „duvanske mafije“, tako i o „krupnim ribama“ prema kojima policija i državni tužilac još, očito, ne smeju ni da pogledaju.[ antrfile ]


Kakvi su bili vaši odnosi sa Stankom Subotićem Canetom, osumnjičenim za šverc cigareta, i da li su tačna govorkanja da ste u jednom momentu tražili način da se s njim pomirite? Ako jeste, zbog čega?

- Moji odnosi sa Subotićem bili su i ostali korektni. Bar što se mene tiče. Za drugu stranu medalje moraćete njega da pitate. Nikada između njega i mene nije postojao nikakav problem, pa samim tim nije bilo ni razloga da se mirimo ili svađamo. Tu priču su namenski pustili zli jezici da bi zamutili zlu krv. Svi znamo koliko je ljudi za poslednjih 15 godina izgubilo glavu zbog rekla-kazala.


Među upućenima u zbivanja u bivšoj SRJ ima i onih koji tvrde da u šverc cigareta prethodnih godina nisu bile umešane samo Miloševićeve i Đukanovićeve vlade, nego i delovi Đinđićeve, a i „zemunci“ i uticajni pojedinci iz DOS, kao i iz Vojske Jugoslavije. Šta vi o ovome znate, pošto ste, prema optužnici i usmeno izrečenoj presudi za atentat, bili povezani, između ostalih, sa Dušanom Spasojevićem i LJubišom Buhom Čumetom?

- Uf! Prvo, opšte je poznato da su se švercom cigareta bavili svi, pa samim tim i svi koje ste pomenuli. E, sad, istinski novo pitanje od milion evra bi glasilo ko je u tome i u kolikoj meri učestvovao?


Može li makar malo podrobnije?

- Ne znam da li se Dušan Spasojević bavio švercom cigareta, dok se za Čumeta zna. Pa, Surčin je sredinom devedesetih bio glavni magacin za cigarete! Kako za one iz istočne Slavonije, tako i za one iz Crne Gore.


Da li je u tom poslu postojala vertikala Beograd-Užice-Podgorica, i kakve su uloge igrali neki pojedinci iz vrha DOS, komandant Užičkog korpusa Grujica Davidović, Milo Đukanović i najuticajnije ličnosti oko njega i Miloševića?

- Kao i mnogi u ovoj zemlji, imam pojedina saznanja o svemu tome, ali ne bih to širio preko novina, tim pre što je pokrenuta šatro-istraga protiv „duvanske mafije“.


Imate li saznanja da je u šverc duvana „širokim frontom“ bio uključen i sam Užički korpus VJ čiji je vrh imao političku zaštitu u vrhu DOS-a? Koliko je istine u pričama da su među petoricom privedenih u vojni pritvor u Ustaničkoj ulici u Beogradu četvorica bila aktivne starešine pomenutog Korpusa, a tek peti civil?

- Prvo, istraga još nije pokazala ništa krupno jer je cela ta „priča“ samo gola forma. Dokaz je i to što su se mnogi zaletali u tom pravcu, pa su ubrzo svoja „saznanja“ morali da gurnu u poslednju fioku. Kao da su bila vruć krompir. Ako se dobro sećam, prva istraga za šverc duvana je krenula onog trenutka kada je došlo do razlaza između Mila Đukanovića i Momira Bulatovića. Setite se samo one TV pljuvačine između dva kuma. Uostalom, sve što me pitate zapisano je u tužilaštvu.


Da li su prema vašim saznanjima cigarete između Podgorice i Beograda transportovane vojnim avionima i helikopterima i da li je tačno da taj „vazdušni most“ uspostavljen odmah posle 5. oktobra 2000. godine? Znate li: koliko je procentualno duvan švercovan šleperima, od kojih su neki bili „presretnuti“ između Brodareva i LJiga, a koliko vazdušnim putem? Takođe, da li je tačno da su Đukanović i njegovi politički partneri u Beogradu slomili vojno pravosuđe da bi ga onemogućili da se u ovoj zataškanoj aferi pozabavi akterima iz Crne Gore?

- Zaista ne bih o tome preko novina. Prvo treba da se vidi neće li će se cela ova afera slomiti na „boraniji“ koja je pohapšena. Drugim rečima, hoće li Tužilaštvo imati muda da krene i na krupnije igrače. Ako se usudi, to ne bi smelo da se, po običaju, svede jedino na reči i medijsku hajku. Potrebna su dela.


Na koje „krupnije igrače“? Ima li među njima uticajnih figura unutar sadašnje vlasti?

- Sami ste „krupnije igrače“ pomenuli u svojim pitanjima. Ostalo morate da pitate ministra policije Dragana Jočića.


Koju ulogu je u svemu ovome igrao eks načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković?

- O ulozi generala Pavkovića moglo bi mnogo toga da se kaže, a vezano je za mnoge afere iz tog perioda. Međutim, treba imati u vidu da je Pavković optužen pred Haškim tribunalom i da nije u prilici da išta demantuje ili potvrdi. Zato bi bilo jako nekorektno o tome govoriti. Pogotovo preko medija. Što se mene lično tiče, za Srbiju je mnogo važnije u ovom trenutku da Pavković dokaže svoju nevinost pred tim Tribunalom. Da opere kako svoj, tako i obraz Vojske Srbije i svih onih koji su bili pod njegovom komandom i hrabro se borili za svoju otadžbinu. Jer, njegova nevinost i nevinost drugih optuženih pred Hagom značiće i nevinost za Srbiju i za sve nas koji u njoj živimo. Jadno je i bedno što se neki političari upinju iz petnih žila da deluju upravo suprotno. Kao da ne živimo u istoj Srbiji!


Koliko je Pavković pomogao da Vojni sud u Beogradu bude proglašen nenadležnim za „osumnjičene“ za šverc sa državljanima Crne Gore?

- Ne bih ni o tome. Zasad. Iz istih razloga.