petak 26. jul 2013.
RSS

Obama priznao smrt civila u napadima američkih dronova

Izvor: Tanjug |
2. april 2027. 16:59:58

VAŠINGTON, 2. aprila (Tanjug) - Predsednik SAD Barak Obama priznao je da su u napadima američkih bespilotnih letelica u prošlosti "ginuli civili, što nije trebalo da se desi", ali je dodao i da je njegova administracija sada "veoma oprezna" kad je reč o udarima na mesta gde se nalaze žene i deca.
Obama je na konferenciji za štampu u Vašingtonu na pitanja novinara o sve većem broju poginulih u udarima dronova protiv ekstremista u Libiji, Siriji, Somaliji i drugim zemljama odgovorio: "Nema sumnje da su u tim napadima ginuli civili, što nije trebalo da se desi", prenela je agencija AP.
"U prošlosti je bilo opravdanih kritika povodom toga što upotreba dronova nije bila precizna u meri u kojoj je trebalo da bude", istakao je američki predsednik.
On je dodao da, međutim, proteklih nekoliko godina američka administracija radi na tome da spreči pogibiju civila.
"U situaciji rata, moramo da preuzmemo odgovornost za situacije kad ne delujemo na odgovarajući način", naveo je Obama.
U nedavnim napadima bespilotnim letelicama i drugim vazdušnim napadima američkih snaga usmerenih protiv ekstremista je ubijen veliki broj ljudi, pa je tako u napadu na kamp za obuku takozvane Islamske države u februaru na zapadu Libije ubijeno više od 40 ljudi, a u napadu drona u Somaliji protiv al-Šababa 5. marta čak 150 ljudi.
SAD su bile izložene oštrim kritikama za jedan napad dronom na položaje ekstremista u Jemenu pre nekoliko godina, tokom kojeg je bombardovano mesto gde se održavala svadba, a poginuo je veći broj žena i dece.