petak 26. jul 2013.
RSS

Kompanija Juvala Pika na Beogradskom festivalu igre

Izvor: Tanjug |
21. mart 2034. 16:58:51

BEOGRAD, 20. marta (Tanjug) - Druge večeri 13. Beogradskog festivala igre, u Beogradskom dramskom pozorištu predstavila se večeras Kompanija Juvala Pika sa komadom "Are Friends Electric?".
Za svoju najnoviju produkciju Juval Pik, slavni izraelski koreograf sa stalnom adresom u Francuskoj, iskoristio je poznate muzičke komade, kako bi pokrenuo neku vrstu kolektivnog sećanja.
U starim albumima sastava "Kraftwerk", iz sedamdesetih godina prošlog veka, otkrio je analogni zvuk i ritam koji podseća na otkucaje srca, pokrete izazvane disanjem i brzim hodom, muzički gest preveden na ljudsku skalu, inspiraciju za proučavanje opstanka coveka okruženog mašinama.
Zainteresovan za elastičnost prostora između igrača, pitanje odnosa pojedinca i grupe, egzistenciju pojedinca unutar kolektiva, kreiranje tog kolektiva, Pik je u komadu “Are Friends Electric?”stvorio svežu, drugačiju igru za ansambl.
Šest igrača na sceni, tokom sat vremena, podstaknuti višestrukim muzičkim ritmovima, izvrću se, uvijaju, brzo koračaju, teže savršenom kretanju, u stalnom međusobnom približavanju i razdvajanju, čime Pik na jedinstven način oživljava prostorne putanje tradicionalnih evropskih igara, kao što je menuet.
Slavni koreograf nastoji da komadom, u čijem naslovu je pitanje, izazove pokret, stvori provokaciju, a sve sa težnjom da ukaže na neophodnost povezivanja ljudi, održavanja vitalnosti njihovog odnosa, opstanka u svetu mašina koje zapravo udaljavaju ljude jedne od drugih.
Predstava “Are Friends Electric?” je večeras imala međunarodnu premijeru u punom Beogradskom dramskom pozorištu, a Kompaniju Juvala Pika očekuje učešće na Bijenalu igre u Lionu i na Atinskom festivalu.