petak 26. jul 2013.
RSS

Kim Dzong-un pozirao pored minijaturne nuklearne glave

Izvor: Tanjug |
9. mart 2029. 16:57:51

SEUL, 9. marta (Tanjug) - Severna Koreja ponovo unosi nemir objavljivanjem naslovnih strana sa fotografijama na kojima njihov lider Kim Džong-un pozira pored male nuklerane glave, okružen vodećim nuklearnim naučnicima.
Novine koje objavljuje Radnička partija Severne Koreje su objavile tekst u kojem objašnjavaju da se Kim sastao sa nuklearnim naučnicima kako bi proverio napredak i izjavio da je zadovoljan radom svojiih naučnika koji su uspeli da smanje bojevu glavu do dimenzija koje su prilagođene montaži na balističke rakete.
Pjongjang je već najavljivao da napreduje u smanjivanju dimenzije bojeve glave do te mere da je moguće montirati ih na rakete dugog dometa, piše AP.
Svetski stručnjaci i dalje sumnjaju u ovakav uspeh. Ovo je prvi put da Severna Koreja objavljuje dizajn male bojeve glave, ali je i dalje neprovereno da li su njihovi naučnici samo prikazali dizajnersko rešenje ili su uspeli da proizvedu funkcionalnu bojevu glavu drastično umanjenih dimenzija.
Severna Koreja je ovim fotografijama dodatno pojačala tenzije koje je izazvala nedavniom testiranjem raketnog lansiranja nuklearnog oružja zbog kojeg su Ujedinjene Nacije već reagovale pooštravanjem sankcija.
Eventualni razvoj malog nukleranog oružja na raketama dugog dometa, koje mogu da se upotrebe za prekookeanske ciljeve, velika je pretnja i može drastično da utiče na bezbednosnu situaciju u Aziji.
Ukoliko je Severna Koreja uspela da proizvede ovo oružje, to će drastično uticati na SAD, Južnu Koreju i Japan, ali i na Rusiju i Kinu koji su naklonjeni Severu, ali osuđuju razvoj nukleranog programa.