petak 26. jul 2013.
RSS

Filmovi 'Fatima' i 'Mustang' dobitnici Cezara

Izvor: Beta |
19. januar 2038. 05:14:07

PARIZ, 27. februara 2016. (Beta) - Film "Fatima" reditelja Filipa Fokona proglašen je za najbolji film na ovogodišnjoj dodeli francuske nacionalne filmske nagrade Cezar u Parizu, prenela je agencija Frans pres.
Francusko-turski film "Mustang" rediteljke Deniz Gamze Ergiven, nije dobio nagradu u kategoriji za najbolji film, ali je dobio Cezara za najbolje debitantsko ostvarenje.
"Fatima" Filipa Fokona priča je o imigrantskoj domaćici i samohranoj majci dve ćerke. Zita Anro, koja je glumila u ovom filmu, proglašena je za najbolju glumačku nadu. "Fatima" je dobila i nagradu za najbolju adaptaciju.
Na 41. ceremoniji dodele Cezara, održanoj u petak uveče u Parizu, "Mustang", rediteljke Deniz Gamze Ergiven proglašen je najboljim debitantskim ostvarenjem, a dobio je i nagradu za najbolju montažu, scenario i muziku.
"Ovo je neverovatno velika čast", rekla je Deniz Gamze Ergiven, čiji je film o pet sestara koje žive u Turskoj nominovan i za nagradu Oskar.
Film "Margerit" Gzavijea Djanolija, koji je imao 11 nominacija, dobio je nagradu za najbolji kostim, dekor i zvuk.
Rod Paradot proglašen je za mladu nadu za ulogu u filmu "La Tête haute" Emanuele Berko.
Za najbolji animirani film proglašen je "Mali princ" reditelja Marka Ozborna.
Za najboljeg režisera proglašen je Arno Deplešen za film "Tri uspomene o mladosti" (Trois souvenirs de ma jeunesse).
Najbolja glumica je Katerin Fro, nagradjena za ulogu u filmu "Margerit" Gzavijea Djanolija, a Vinsen Lindon proglašen je za najboljeg glumca, i to u filmu "The Measure of a Man".
Za najbolju glumicu ove godine takmičile su se i Sorija Zerual, alžirskog porekla, za ulogu u filmu "Fatima", i Marokanka Lubna Abidar za ostvarenje "Much Loved" Nabila Ajuča, čije je prikazivanje zabranjeno u Maroku.
Nominovane su i Katrin Fro u filmu "Margerit", Izabel Iper za "Valley of Love" (Dolina ljubavi) i Katrin Denev za film "Uzvišena glava" (La Tete Haute).
Medju nominovanim glumcima za Cezara bili su i Žerar Depardje, Žan-Pjer Bakri, Vensan Kasel i Fransoa Damjen.
Organizatori Cezara uložili su ove godine napor da nominacije budu etnički i rasno raznovrsnije, posle kritika da je ovogodišnja dodela Oskara "suviše bela".
Prošle godine, nekoliko nedelja posle terorističkog napada na redakciju satiričnog lista Šarli ebdo, organizatori Cezara nagradili su "slobodu izražavanja", u filmu "Timbuktu" Abderahmana Sisaka, čija je tema svakodnevni život na severu Malija pod kontrolom džihadista.
Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.
Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju.