petak 26. jul 2013.
RSS

Italija: Prodali obveznice garantovane sirom "parmezan"

Izvor: Tanjug |
2. februar 2031. 16:54:42

RIM, 2. februara (Tanjug) - Jedna italijanska mlekara prodala je obveznice koje su garantovane sirom "parmezan", što je redak primer da jedno od ogromnog broja malih preduzeća u zemlji obezbedi novac na tržištu kapitala, prenosi agencija Rojters.
Trogodišnja recesija u Italiji je prigušila bankarsko kreditiranje, zbog čega vlada italijanskog premijera Matea Rencija nastoji da ohrabri kompanije da prikupe sredstva na drugačiji način i da iskoriste privremeni ekonomski oporavak.
Upravo to je i učinio jedan italijanski proizvođač sireva, kompanija "4 Madone Kazeifićio del Emilija", prodavši mini obveznice, u vrednosti šest miliona evra, koje su garantovane kolutovima sira "parmezana".
Na pomenute obveznice, italijanska kompanija će plaćati fiksnu kamatu od 5,0 odsto godišnje do njihovog roka dospeća u januaru 2022. godine.
Prikupljeni novac će, prema rečima direktora ove kompanije, biti iskorišćen za unapređenje rada postrojenja i promovisanje sitno rendanog sira karakterističnog za sever Italije.
Kako navodi Rojters, više od 95 odsto italijanskih preduzeća čine mikro-kompanije koje imaju manje od deset zaposlenih, i koje se tradicionalno oslanjaju na bankarsko kreditiranje za pribavljanje finansija.
Međutim, spremnost banaka da odobravaju kredite je splasnula, pošto se tokom recesije u njihovim portfolijima nagomilalo mnoštvo nenaplativih kredita, što je otežalo manjim i ranjivijim kompanijama pristup sredstvima.