petak 26. jul 2013.
RSS

Mihajović:Od 2016.uvodimo rodno budžetiranje

Izvor: Tanjug |
24. novembar 2030. 16:48:37

BEOGRAD, 24. novembra (Tanjug) - Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović najavila je danas da će u budžetu za 2016. godinu, kako kod lokalnih samouprava tako i u republičkom, biti uvedeno rodno budžetiranje kako bi se vodilo računa da trošenje novca bude u interesu oba pola.
Mihajlović, koja je danas prisustvovala potpisivanju Deklaracije o rodnom budžetiranju između NALED-a i predstavnika 22 lokalne samouprave u Vladi Srbije, čestitala je potpisnicima što su prepoznali značaj rodne ravnopravnosti i što su to podržali.
Ona je pozvala i druge predsednike opština da se priključe toj inicijativi i naglasila da je to ključ za ekonomsko osnaživanje žena, koje će na kraju doprineti višem privrednom rastu Srbije.
Mihajlović, koja je predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, navodi i da Republički zavod za statistiku uvodi indeks rodne ravnopravnosti, što je način da se prati gde je Srbija po tom osnovu.
Ssef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izrazio je zadovoljstvo zbog strategije i akcionog plana za veću inkluziju žena u Srbiji i naveo da je sa tačke gledišta međunarodnih finansijskih institucija to jednako važno i iz ugla ljudskih prava i privrede.
On je rekao da na tržištu rada u Srbiji učestvuje 54 odsto žena i 70 odsto muškaraca.
Verheijen je ocenio da je 16 odsto prihoda u Srbiji izgubljeno zbog slabe uključenosti žena u tržište rada.
Izvršna direktorka NALED-a, koji je pokretač inicijative Violeta Jovanović podsetila je da je više od 50 odsto žena na selu, u srednjim i poznim godinama, bez posla i naglasila da lideri lokalnih samouprava koji su pristupili ovoj inicijativi strateški razmišljaju, što će na kraju voditi smanjenju razlika i uspešnijim privrednim rezultatima.
Jovanović je poručila da će NALED nastaviti da podržava žene koje se bave malom privredom.
Gradonačelnik Niša i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić pozvao je sve lokalne samouprave koje se nisu priključile toj incijativi da to učine.
"Žene su slabije plaćene i teže nalaze posao od muškaraca, a mi ćemo obezbediti odgovarajuće budžetiranje kako bismo to promenili", rekao je on.
Potpisivanju današnje incijative prisustvovao je i direktor kancelarije EBRD u Beogradu Daniel Berg.