petak 26. jul 2013.
RSS

Pregled vesti u četvrtak 17. septembra, u 18 sati

Izvor: Tanjug |
17. septembar 2027. 16:42:51

VAŠINGTON - Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas da je zadovoljan razgovorima koje je vodio u Vašingtonu, jer su SAD pokazale poštovanje prema odgovornoj politici Srbije u proteklom periodu i dale ohrabrenje da se nastavi sa reformama.
"To poštovanje koje su pokazale Sjedinjene Države na najbolji način odslikava veći ugled, drugačiju poziciju Srbije u svetu. Ta pozicija biće sve bolja u godinama koje dolaze. Jedna mala zemlja kao što je naša da ima ovakvo poštovanje, tretman i respekt u SAD - to je veliki uspeh za naše građane i ja im čestitam na tome", rekao je Vučić novinarima na kraju posete SAD.
VAŠINGTON - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, po pitanju izbegličke krize, sarađuje sa svima, spremna je da tako i nastavi i dodao da ne razume zašto je Hrvatskoj problem da obezbedi neophodnu pomoć i podršku izbeglicama.
"Mi sarađuemo sa svima, ali znate u našoj zemlji ti ljudi prođu oko 600 kilometara i ostaju mnogo duže nego što su ostali u Hrvatskoj koja ima taj problem dva dana, a mi imamo četiri meseca", rekao je Vučić u Vašingtonu gde danas završava trodnevnu posetu.
On je ponovio da je Srbija spremna da nastavi da sarađuje i naveo da je naša zemlja bila spremna za dolazak izbeglica.
"Mi smo bili spremni, imamo prihvatne centre, znamo kako da postupamo sa tim ljudima. To za nas nije preveliki problem...Sve te izbeglice prošle su kroz našu zemlju. I mi smo ih na lep način primili i nastavićemo to da radimo", rekao je Vučić.
On je dodao da ne razume šta je problem "svima drugima oko toga".
TOVARNIK - Izbeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, do danas u podne ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji.
Situacija je po podne izmakla kontroli u Tovarniku, gde su izbeglice u jednom trenutku probile policijski kordon koji je obezbeđivao normalan ulazak u autobuse, i krenuli dalje peške, pa policija nije imala izbora nego da ih propustiti.
Izbeglice sada ulaze u Hrvatsku i preko graničnih prelaza Bajakovo, Batina i Ilok. Među njima ima dosta žena i dece, a mnogima je pozlilo, pa je jedan čovek podvrgnut reanimaciji.
"Haos u Tovarniku", jedan je od naslova hrvatskih medija, a o situaciji u tom mestu na granici prema Srbiji svedoče i fotografije i video zapisi koji su objavljeni na hrvatskim sajtovima.
Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa.
ZAGREB - Oko 500 izbeglica koje su danas smeštene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave, počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj, i u tom delu grada je sve više interventne policije.
Izbeglice koje su stigle u hotel "Porin" novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču "Sloboda, sloboda".
TOVARNIK - Svi hrvatski kapaciteti su popunjeni, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić i pozvao Grčku, Makedoniju i Srbiju da zaustave priliv izbeglica.
Za Ostojica nije prihvatljivo da Hrvatska, kako kaže, bude zemlja u kojoj se međunarodni ugovori poštuju, a da se to ne čini u zemljama okruženja kroz koje izbegllice prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi.
BREŽICE - Slovenija, i pored priprema infrastrukture za prijem izbeglica, očekuje da će Hrvatska zaustaviti većinu na njihovom putu, saopštili su danas slovenački zvaničnici.
Slovenija očekuje da će Hrvatska "poštovati obaveze koje ima kao članica Evropske unije", što znači da "većina izbeglica treba tamo da ostane", izjavio je državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic.
PULA - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je čvršću kontrolu granica jer smatra da je prvog dana nekontrolisano ušao preveliki broj izbeglica u Hrvatsku, te da prvom mestu moraju biti bezbednost građana i stabilnost države i zatražila črvršću kontrrolu granice.
ZAGREB - Hrvatska opozicija kritikovala je danas vladu zbog nesnalaženja i "obmanjivanja javnosti" u izbegličkoj krizi, a Damir Kajin, iz stranke Istarski demokrati, čak predlaže da se do utorka, kada će ministri spoljnih poslova još jednom pokušati da pronađu rešenje na nivou EU, zatvori granica sa Srbijom.
ZAGREB - Ministar zdravlja Hrvatske Siniša Varga rekao je danas da se, prema nezvaničnim procenama, u naredne dve sedmice u toj zemlji očekuje više od 20.000 izbeglica.
SARAJEVO - Stanje na graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i susednih država i danas je redovno, odnosno nije zabeležen dolazak nijedne grupe izbeglica, podaci su Granične policije BiH.
HORGOŠ - Na graničnim prelazima ka Mađarskoj Horgos 1 i Horgoš 2, koji će biti zatvoreni u narednih mesec dana, ostalo još svega stotinak, odnosno dvestotinak izbeglica od kojih neki pakuju stvari i spremaju se da napuste taj prostor kako bi se uputili ka graničnim prelazima prema Hrvatskoj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.
BEOGRAD - Šef kancelarije UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je da je rešavanje pitanja velikog priliva izbeglica sa Bliskog Istoka evropski problem, a da je Srbija dobro odgovorila na krizu i da treba da nastavi da izbeglice tretira humano kao do sada.
SUBOTICA - Zbog zvaničnog zatvaranja graničnog prelaza Horgoš na 30 dana, sav teretni saobraćaj sa Mađarskom preusmeren je na granični prelaz Kelebija, gde su danas kilometarske kolone kamiona.
BRISEL - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han upozorio je danas članice Evropske unije da ne prebacuju odgovornost za prihvat izbeglica na zemlje Zapadnog Balkana, uljučujući i Srbiju, i da one ne smeju postati "parking za migrante".
BEOGRAD - Povodom informacije koju su preneli pojedini mediji u Srbiji da Francuska traži izručenje Dejana Puzigaće, osuđenog za organizovanje napada u kojem je usmrćen francuski državljanin Bris Taton, ambasada Francuske u Srbiji saopštila je danas da ta zemlja nije tražila njegovo izručenje niti hapšenje.
NOVI SAD - Bezvizni režim između Srbije i EU nije doveden u pitanje zbog izbegličke krize, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i dodao da Šengenski sporazum nije suspendovan.
Devenport za RTV objašnjava da je odluka nemačke vlade o kontroli granice u skladu sa Šengenskim sporazumom, po kojem postoji takva mogućnost u kriznim situacijama.
Dodao je i da nema reči o tome da zbog takvih odluka bude doveden u pitanje bezvizni režim između Srbije i EU.