petak 26. jul 2013.
RSS

Mađarski graničari na putu ka srpsko-makedonskoj granici

Izvor: Tanjug |
28. jun 2035. 16:35:48

SUBOTICA, 28. juna (Tanjug) - Mađarska policija poslala je jutros jedan kontigent graničnih policajaca koji će pomoći kolegama iz Srbije u sprečavanju ilegalnih prelazaka makedonsko-srpske granice.
Kako je saopštila mađarska policija, u skladu sa prošlonedeljnim dogovorom direktora policija dve zemlje, Karolja Papa i Milorada Veljovića, postignutom na sastanku u Segedinu, srpsko-makednosku granicu obezbeđivaće četiri vozila opremljena termo-vizijskim kamerama i dvadeset policajaca.
Na mesečnom nivou smenjivaće se po deset policajaca, a prva grupa od deset policajaca i pomenuta četiri vozila u Srbiju je ušla jutros nešto posle šest časova na Graničnom prelazu Horgoš.
Oni će zajedno sa njihovim kolegama iz Srbije raditi na sprečavanju ilegalnih prelazaka makedonsno-srpske granice, u cilju smanjenja broja migranata koji kasnije pokušavaju ilegalno da pređu srpsko-mađarsku granicu.
Kako se navodi, ova saradnja je plod zajedničkih iskustava srpske i mađarske policije iz februara na obezbeđenju granice, dok je u cilju sprečavanja trgovine ljudima formiran i zajednički mađarsko-austrijsko-srpski istražni tim.
U toku jučerašnjeg dana, mađarska policija uhvatila je 847 ilegalnih migranata, što je manje u odnosu na prethodna dva dana.
Najviše ilegalnih migranata uhvaćeno je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 645, među kojima i 106 dece. Najveća grupa od preko stotinu Sirijaca uhvaćena je u okolini Segedina.