Glas Javnosti

Kraljica među tortama koja je dobila ime po ruskoj balerini! Evo i recepta

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj.

Pavlova je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, a tadašnji glavni kuvar u hotelu Velington osmislio je nežnu, zaigranu i valovitu poslasticu u njenu čast. Inspiraciju za ovaj slatkiš pronašao je u kostimu za balerine. Pavlovu tortu mnogi zovu kraljicom među tortama.

Prema verziji iz Australije, koju prenosi BBC Food, Pavlovu je kreirao kuvar Herbert Bert Saša u hotelu Perpla’s Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravnik kuće Hari Nairn, koji je primetio da je "lagana poput Pavlove“.

U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Saša je rekao da su ga vlasnica Elsi Plaumen i Nairn angažovali da napravi nešto "drugačije i jedinstveno“ u vidu kolača.
- Oduvek sam žalio što je Beze torta pretvrda i hrskava, pa sam se upustio u stvaranje nečega što bi imalo hrskavu spoljašnjost, a meku unutrašnjost. Posle mesec dana eksperimentisanja – i mnogih neuspeha – pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama -rekao je.

Ana Pavlova bila je selebriti svog vremena, obožavana i cenjena u čitavom svetu. Kao rezultat toga, mnogi kuvari su svoja jela nazvali po njoj.

U Francuskoj su to bile žablji bataci à la Pavlova, dok se u Americi mogao da se proba Pavlova sladoled.

Ono što je važno jeste da je Pavlova desert, napravljena od kora od belanaca te ima oštru spoljašnost, ali nežnu i meku unutrašnjost i obično je filovana voćem i šlagom. 


PAVLOVA TORTA

Sastojci: 
za koru:
6 velikih belanaca, 350 g šećera, kašičica sirćeta od belog vina, kašičica gustina
za fil:
600 ml slatke pavlake ili šlaga, 50 g šećera, 200 g jagoda, 300 g malina, 200 g borovnica, 50 g semenki nara, po izboru nekoliko listova nane, za ukrašavanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krug od 30 cm. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga.

Stavite u rernu, smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite sat vremena ili sat i po. Pavlova će biti bledo kremaste boje, ali ne bela. Isključite rernu i ostavite Pavlovu unutra da se ohladi. U međuvremenu pripremite fil. Umutite slatku pavlaku ili šlag i u nju dodajte po želji ekstrakt vanile, pa uz pomoć kašike nanesite na gotovu koru Pavlove, a na vrh zatim rasporedite jagode, maline i borovnice. Ukrasite  semenkama nara i listićima nane.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR